Change

Groeit je interne organisatie mee?
2021-11-06

Groei... omzetstijging, rendementsverhoging, meer, groter... the only way lijkt enkel up. Maar kan je interne organisatie ook mee? Hoe lopen de interne processen? Kan je organisatie de verhoogde activiteit aan? Is er voldoende aandacht voor de organisatorische groei?

Net als persoonlijke groei, is organisatorische groei meer een constante evolutie dan een finaal resultaat. Het is nooit af. Zoals elke ondernemer en zijn/haar bedrijf zich elk jaar nieuwe doelen stelt, moet ook de organisatie mee evolueren. De gehele organisatie moet in het teken staan van de bedrijfsdoelstellingen. Het is dus van levensbelang om er zorg voor te dragen dat de interne structuur en werking zich mee aanpast en zo efficiënt en doelgericht mogelijk kan (blijven) functioneren.

Hoe is het met de interne werking gesteld? Groeit je interne organisatie mee? Zijn alle processen nog goed op mekaar afgestemd? Hoe zit het met de interne communicatie? Gebruiken we nog de juiste tools? Waar kunnen we de ruis wegnemen zodat de mensen zich enkel op de essentie kunnen focussen?

 

Interne organisatie : processen en tools

Als we over interne organisatie spreken gaat dat over de mensen, de processen en de tools. Wij bij dot to dot waarmakers focussen ons op de bedrijfsprocessen en de tools. Uiteraard zijn de mensen belangrijk en moeten ze in de beste omstandigheden kunnen werken, maar als de jobinhoud en werkprocessen niet werkbaar zijn, zullen alle efforts van employer branding en employee experience tevergeefs zijn. We moeten dus zeker het totaalplaatje bekijken.

Optimaliseren van werkprocessen kan in verschillende vormen. Hier wat voorbeelden uit diverse klantencases :

  • hertekenen van de organisatie structuur. Past de huidige structuur nog bij de bedrijfswerking van vandaag? 
  • optimaliseren van de interne communicatie. Beschouw de interne afdelingen als interne klant. Wie heeft welke info nodig? Focus enkel op relevante info.
  • automatiseren van uitvoerende administratieve processen zodat er tijd vrijkomt voor meer renderende analyse of sales activiteiten. Laat het saaie & repetitieve aan een robotsoftware zodat de mensen het denkwerk kunnen doen.
  • koppelen van digitale tools zodat dubbele input vermeden worden en de foutenmarge daalt.
  • evalueren van huidige software en analyseren/selecteren van de juiste ERP software, webtool of BI tool
  • digitaliseren van werkprocessen (digitale werkbonnen, magazijnscanning, online b2b platformen,...)

 

Change trajecten

Optimaliseren, digitaliseren, automatiseren brengt verandering. Deze veranderingen moeten stap voor stap (dot to dot) geimplementeerd worden. Mensen moeten betrokken, geinformeerd en opgeleid worden.  Processen of software moeten, waar nodig, aangepast en geimplementeerd worden. En altijd binnen een werkend bedrijf. 

Change vraagt tijd en moet beredeneerd aangepakt worden. Externe begeleiding als mediator en als expert is dus geen overbodige luxe. We bieden ondersteuning aan de ondernemers en leidinggevenden opdat niet hun volledig tijd in beslag wordt genomen door de verandertrajecten. We behouden overzicht en nemen pro-actief het geheel in handen opdat de timeline gerespecteerd blijft.

Verandering is ook een stappenplan. Rome is niet in 1 dag gebouwd maar wel steen per steen. Elke stap moet namelijk haalbaar en behapbaar blijven voor iedereen binnen de organisatie, zowel ondernemers als werknemers. Wij zorgen dat het project blijft evolueren binnen de besproken timeline en verzekeren ons dat steeds de volgende stap genomen wordt. 

 

dot to dot waarmakers

Na 5 jaar was een kleine refresh van het logo welgekomen. Met onze nieuwe baseline 'waarmakers' trachten we het doel NOG helderder te stellen.

Naast het denkwerk zijn we ook grote doeners en willen we de verandering op de werkvloer graag samen waarmaken. We geven de voorgestelde change trajecten graag mee vorm en zorgen voor de gehele begeleiding van A tot Z. Niet enkel theorie dus, maar ook waarmaken in de praktijk.

 

Honger naar meer info? Check zeker ook deze post of neem contact op voor een warme koffie en vrijblijvend gesprek.

Tot snel?

  

 

 

 

 

ouder