best_erp_services

IT architect : the missing link !
2019-08-14

Het juiste ERP programma selecteren of een duurzame IT structuur opzetten is niet iedereen gegeven. Het vraagt veel onderzoek en veel tijd. En een beetje kennis ter zake is natuurlijk altijd handig :) Hieronder vind je alvast wat meer duiding over een aantal vaktermen en belangrijke aandachtspunten voor een goede IT structuur.

 

ERP voor elk bedrijf, klein of groot?

Enterprise Resource Planning staat voor een software die alle bedrijfsprocessen centraliseert en beheert. Veel kleinere bedrijven denken ten onrechte dat een ERP systeem niet voor hen is weggelegd. Zij denken dat het te ingewikkeld of te duur is. Nee hoor, er zijn tegenwoordig vele software leveranciers die zich specialiseren in oplossingen voor kleine(re) ondernemingen.

Aankoop vs huurlicenties

Vroeger moest je de meeste software aankopen en installeren op een eigen server. Tegenwoordig wordt er meer gewerkt volgens het SAAS model. Software As A Service wil zeggen dat je de software niet meer aankoopt, maar huurt tegen een maandelijkse kostprijs (meestal per user*). De software is dan via login online beschikbaar. Weg zware aankoopkost, weg dure investeringen voor server en lokale IT voorzieningen. Via de maandelijkse huurlicenties wordt de kost verspreid over de tijd. Dit werkt drempelverlagend voor kleinere bedrijven en maakt je als bedrijf flexibeler bij seizoenspieken en makkelijker schaalbaar bij sterke groei.

Standaard oplossingen vs. maatwerk

Velen starten vanuit de misvatting dat er veel maatwerk nodig zal zijn. Echter, de bedrijfsprocessen an sich zijn meestal niet uniek. Binnen elke sector zijn er vandaag de dag wel een aantal gestandaardiseerde oplossingen die, mits wat finetuning, perfect aangepast kunnen worden aan jouw bedrijfswerking. Ga dus voor duurzaamheid met de standaard oplossingen, en wees zuinig met het maatwerk. 

Compatibiliteit en API linken

Bij het installeren en implementeren van een nieuwe software, is er uiteraard steeds een bestaande realiteit waar rekening mee gehouden moet worden. Meestal worden er reeds bepaalde programma's gebruikt (bv. boekhoudpakket, mailingprogramma, web applicaties,...) die al dan niet behouden blijven. Er moeten dus linken gelegd worden tussen de bestaande en de nieuwe software, ook wel API's genoemd (Application Programming Interface). De haalbaarheid en duurzaamheid hiervan moet op voorhand bekeken en ingeschat worden om problemen te vermijden.

Data is key

Bij het opzetten van een goede en duurzame IT architectuur is het belangrijk dat er 1 software 'leading' is. Het moet duidelijk zijn waar en welk programma de data beheert. Vaak raakt bedrijfsdata verbrokkeld waardoor er weinig tot geen overzicht is en analyses achteraf moeilijk worden. Het is dus onontbeerlijk dat de data op 1 plaats beheerd en opgeslagen wordt. 

IT architect dot to dot 

IT architectuur  behelst het volledig verhaal : van marktonderzoek, naar software keuze, over compatibiliteit en connectiviteit, tot databeheer en budgetcontrole. Bespaar jezelf tijd en laat je adviseren door een IT architect. De juiste IT opzet brengt je gegarandeerd geld op !

Plan the work, work the plan !

Heb je nog vragen of wens je meer info over bovenstaande thema's? Laat je hier horen en dan zetten we ons samen voor een verhelderend gesprek.

 

* opgelet met het verschil tussen named users (elke gebruiker heeft een persoonlijke login) of concurrent users (gebruikers kunnen afwisselend inloggen)

 

ouder nieuwer →